Як продовжити дозвіл на проживання в Україні. Повна інструкція.

Стандартно вид на проживання видається на 1 календарний рік. Коли дія ДНП закінчується, його необхідно продовжити або доведеться покинути територію України.

У 2018 році в закони України були внесені деякі зміни. На що тепер слід звертати увагу.

Підстави для продовження ДНП в Україні.

Продовжити дозвіл на проживання можна тільки з тих підстав, за якими він видавався.

  • Якщо дозвіл на проживання було отримано з працевлаштування, то й продовжити його можна тільки з працевлаштування.

Дозволяється змінити компанію роботодавця.

  • При продовженні ДНП по волонтерській роботі, підстава залишається попередньою – волонтерська робота.

Можна обрати іншу волонтерську організацію.

  • Продовження ДНП по шлюбу можливо тільки по шлюбу.

Міняти чоловіка / дружину заборонено.

Щоб продовжити ДНП, треба враховувати безліч нюансів. Багато що залежить від підстав за якими Ви його отримували раніше. Краще скористатися консультацією юриста.

Де потрібно подавати документи для продовження посвідки на проживання.

Подання документів на продовження – тільки за місцем реєстрації іноземця.

Громадянин може отримати ДНП в одному місті, потім переїхати і зареєструватися в іншому місті, третьому. Документи на продовження треба подавати за місцем останньої реєстрації.

Наприклад, людина отримала посвідку на проживання в Києві, потім вона зареєструвалась в Одесі. Для продовження ДНП документи треба подавати в Одесі.

Всім відомо, що дозвіл на проживання простіше і легше всього продовжити в Києві.

  • в столиці значно більше фірм, що надають послуги з міграційного права (значна конкуренція за клієнтів);
  • менше корупції в цій сфері (позначається наявність впливових міжнародних організацій);
  • міграційна служба має набагато більше досвіду в роботі з іноземцями.

Що зробити, щоб продовжити ВНЖ в Києві:

  • заздалегідь виписатися з останнього місця проживання;
  • зареєструватися в Києві.

Чому продовжувати дозвіл на проживання в Україні вигідніше в Києві.

Ціни послуг на продовження ДНП в Києві починаються від 300 дол. США (змінюються в залежності від підстав). Приїхати до Києва необхідно буде тільки на один день. Як правило – зранку. В обід Ви вже будете вільні. Навіть з урахуванням витрат на дорогу та реєстрацію (близько 150 – 250 дол. США), це значно дешевше, ніж в інших містах.

Припустимо, в Одесі, Харкові та Дніпрі ціни на аналогічні послуги стартують від 1000 дол. США.

Строки для подачі документів про продовження ДНП в Україні.

Щоб продовжити ДНП необхідно подати документи за 15 робочих днів до закінчення його терміну дії. Це приблизно 22-23 календарних дня. Зазначений строк порушувати не можна, він не відновлюється. Якщо його пропустити, документи не приймуть – доведеться покинути країну.

На який строк продовжується вид на проживання в Україні.

Стандартно – на 1 рік. За працевлаштуванням можна продовжити на строк до 3 років.

Що робити якщо реєстрацію за місцем проживання не зробили.

Після отримання ДНП треба зареєструватися за місцем проживання. Для цього відводиться 30 днів. Реєстрація обов’язкова. Без неї продовжити ДНП не можна – документи міграційна служба не прийме. Крім того, доведеться заплатити штраф.

Що робити якщо підстави, за яким був отриманий ДНП, вже відсутні.

Це відбувається, коли роботодавець не продовжує контракт, або завершується волонтерський проект.

Якщо підстави для продовження ДНП відсутні, необхідно залишити територію України і виконати наступне:

  1. Здати посвідчення ДНП. Крайній термін – 7-ий день з дати закінчення його дії.
  2. Покинути територію України.
  3. Вибрати нову підставу для отримання ДНП й знову в’їхати в Україну.
  4. Подати документи на оформлення ДНП за новими підставами.

Важливо відразу правильно обрати підставу для отримання ДНП. Процедура ускладнюється для громадян тих країн, з якими у України встановлений візовий режим. Щоб їм отримати нову посвідку про ДНП, спочатку доведеться оформити нову візу Д.

Громадянам Вірменії, Білорусі, Грузії, Азербайджану, Російської Федерації та інших країн з безвізовим режимом для оформлення посвідки на проживання за новими підставами досить перетнути кордон України і в’їхати в країну знову.

На завершення.

З усіх питань оформлення і продовження тимчасової посвідки на проживання Ви можете звернутися до міграційних юристів компанії «Shablin & Kopchynska».

Це просто – зателефонуйте або заповніть форму зворотного зв’язку нижче.

У Вас з'явилися запитання?

Давайте обговоримо. Обдумаємо. Зробимо!