Посвідка на проживання в Україні по шлюбу в 2019 році

Отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні на підставі реєстрації шлюбу традиційно є найпопулярнішим способом  оформлення легального проживання в Україні.

Цьому є обєктивні причини:

  • через 2 роки іноземець отримує можливість оформити посвідку на постійне проживання і громадянство України;
  • короткі сроки оформлення документів;
  • відсутність відповідальності за «фіктивні» шлюби (за винагороду), які укладаються з метою легалізації перебування.

В процедурі оформлення посвідки на тимчасове проживання на підставі шлюбу можна виокремити декілька етапів.

1. Укладення шлюбу.

Законодавством України не передбачено привязки до місця реєстрації шлюбу. Він може бути зареєстрованим на території будь-якої держави. Вимога одна – чоловік/дружина повинні буди громадянином України.

Якщо шлюб реєструється на території України, іноземець повинен перебувати в Україні законно. В протилежному випадку шлюб не зареєструють. Законність перебування іноземця перевіряється інспектором Міграційної служби, після подачі заяви на реєстрацію шлюбу.

У випадку реєстрації шлюбу на території іншої держави, документ про реєстрацію шлюбу повинні бути легалізовані. Процедура легалізації залежить від країни де шлюб укладався. Це або апостиль, або ж консуьська легалізація.

Іноземцям потрібно бути вкрай уважними та обережними при оформленні посвідки на тимчасове проживання шляхом укладання фіктивного шлюбу. В цій сфері працює багато шахраїв. Способи обману бувають різні (підробка документів, шантаж під приводом не повідомляти Міграційну службу про фіктивний шлюб, і т.д.)

2. Реєстрація шлюбу.

В Україні шлюб можна зареєструвати за добу. Це робиться через державні Центри реєстрації шлюбу. Вартість швидкого оформлення шлюбу – від 150 доларів США. Оформлення через Органи реєстраці актів уивільного стану – 30 днів, ціна – від 50 доларів США.

3. Дії після реєстрації шлюбу.

Існує три можливих варіанта (залежить від країни громадянства іноземця).

  • Безвізові країни (Росія, Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Узбекистан) – іноземець після реєстрації шлюбу повинен перетнути кордон України  (формально виїхати і заїхати).
  • Візові країни (країни Європи, США і т.д.) – після шлюбу іноземець повинен покинути країну, оформити візу типу D з метою воззєднання сімї і вїхати в Україну для оформлення посвідки. Віза D офрмлюється в будь-якій країні, де є Посольство (Консульство) України.
  • Країни міграційного ризику (Іран, Ірак, Сірія і т.д., їх перелік – тут). Після реєстрації шлюбу іноземець повинен покинути Україну і отримати візу типу D. В даному випадку віза офрмлюється тільки в країні громадянської приналежості. Як правило, іноземці проходят особисту співбесіду з консулом і перевірку правоохоронних органів.

4. Подача документів для оформлення посвідки.

  • Іноземець самостійно обирає місце для подачі документів на тимчасову посвідку. Це може бути будь-який обласний центр України. Місце реєстрацію шлюбу значення не має. Шлюб може бути зареєстрованим в Харкові, а документи на посвідку можна подавати в Києві. Це не заборонено.
  • Зручніше за все подавати документи в Києві. Тут не має черг, попередньої реєстрації і т.д. Ви можете зробити це в будь-який день, навіть у вихідний. Процедура подачі займе не більше 2 годин. В Києві, на відміну від інших міст, не має «корупційного збору» за подачу документів. Наявнісь різних міжнародних організцій в Києві тільки сприяє цьому. Це, можна сказати і примусило, процедуру оформлення посвідки в Києві зробити максимально комфортною.
  • Необхідна особиста присутність іноземця і чоловіка/дружини при подачі документів на посвідку.

5. Срок розгляду документів.

При подачі в Києві процедура оформлення посвідки займе максимум 15 робочих днів. Інші міста в такі сроки не вкладаються. Якщо ви подаєте документи в Києві, то на телефон іноземцю приходить СМС-повідомлення про готовність документу (зараз у формі ID-картки). Після чого ви можете її забирати у будь-який зручний для вас час.

6. Реєстрація місця проживання.

Іноземець зобовязаний на протязі 30 днів після отримання посвідки зареєструвати місце проживання. За порушення цієї вимоги передбачено штраф (від 1700 грн до 5100 грн.).

7. Важливі особливості.

  • Посвідка на підставі шлюб видається сроком дії 1 рік, з правом продовження кожен рік не виїжджаючи із країни. Кількість продовжень не обмежено.
  • Подати документи на посвідку можна тільки в тому випадку, якщо у іноземця в запасі є 15 робочих днів (21-22 календарних дня) законного перебування в в Україні. В іншому випадку документи не приймаються.
  • У випадку, якщо іноземець громадянин країни міграційного ризику, то реєстрація шлюбу не гарантує відкриття йому візи типу D для вїзду в Україну.
  • З 2019 року в Україні ввели кримінальну відповідальність за примушування до шлюбу. Примушування передбачає фізичне або психологічне насильство з метою примушування особи до вступу в шлюб.

Потрібно зауважити, що в статті описана стандартна процедура отримання посвідки на підставі шлюбу з громадянином України. В кожній конкретній ситуації трапляється багато різних факторів, які необхідно враховувати. Міграційне право багатогранне, що не дозволяє викласти всі нюанси в межах одного матеріалу.

Оформляти посвідку на тимчасове проживання краще під супроводом і контролем профсійних юристів. Це зекономить вам час і гроші.

Юристи компанії «Shablin & Kopchynska» надають комплексний супровід в області міграційного права.

Залишились питання? Будь ласка, заповніть форму нижче і Ви отримаєте розгорнуту відповідь наших юристів на протязі 30 хвилин.

У Вас з'явилися запитання?

Давайте обговоримо. Обдумаємо. Зробимо!